Радев: Гаранции, че машинният вот няма да е манипулиран!

Доставят машините за изборите 50 дни преди първата дата за вота
Обновена: 8 яну 2021 18:09 | 8 яну 2021 18:09, Веселина Йорданова
69
Радев: Гаранции, че машинният вот няма да е манипулиран!
Снимка: Президентство

От експертите, които изготвят методологията за сертифициране на изборните машини, се очаква да разсеят всички съмнения, че устройствата могат да бъдат манипулирани по някакъв начин.

Още по темата
Това заяви президентът Румен Радев, който днес на "Дондуков" 2 разговаря с представители на институциите, които са ангажирани с организацията на изборния процес в страната.

Следващата стъпка е на ЦИК и изпълнителната власт - те трябва да убедят обществеността, че след сертификацията на машините при тяхното съхранение, транспортиране и използване няма да има следващо вмешателство, посочи още президентът.

Румен Радев подчерта, че доверието на българските граждани в машинния вот е изключително важно, защото машините са начинът да се справим с недействителния вот, който у нас надвишава допустимата световна практика, както и да избегнем грешките и машинациите при боренето, отчитането и попълването на изборните протоколи.

От ЦИК обясниха, че в началото на следващата седмица договорът за доставка на устройствата ще бъде публикуван и че са получили уверение, че последните машини ще бъдат доставени 50 дни преди първата възможна дата на изборите.

През следващата седмица методологията, с която трите институции ще сертифицират доставените машини, ще бъде публикувана.

Отчитането на гласовете и обработката на протоколите в секционните избирателни комисии след края на изборния ден, също бе обсъдено по време на разговора.

Държавният глава припомни, че съгласно закона се извършва преброяване на контролните разписки от машината, но има предложения с цел гарантиране на достоверността на машинния вот след приключване на изборния ден резултатът от хартиените отрязъци да бъде сравнен с обобщения резултат в електронната памет на устройството. По думите на президента, това не би било проблем и би гарантирало доверие в изборните резултати.

Обща бе позицията на участниците в разговора, че е важно да се гарантира общественото доверие в изборния процес, а ключово в този процес е информираността на всички български граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
3
 
! Отговори
Бобата преди 3 години
Най безопасно и с милиони по малко е в един ден да се гласува за парламент и президент.така ще спести и ходене по мъките на хората.
54
2
 
3
 
! Отговори
Чачо преди 3 години
Не машинно ,ако ще и визуалногласуване,комунист на власт няма да има,камо ли *** като летеца
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Влизам в сайта - смърди. Обикалям по новините да видя откъде е вонята, а то от Радев било. Пак се е омазал в полюциите си...
52
0
 
8
 
! Отговори
Както и преди 3 години
Да гласувате загубилата страна ще обяви изборите за нелигитимни - просто е. После блокади на кръстовища, хвърляне на яйца и т.н знаете как е...
51
0
 
4
 
! Отговори
И сега.... преди 3 години
КАК ТОЧНО ДА ГЛАСУВАМЕ, МАШИННО ИЛИ РЪЧНО, ЗА ДА СМЕ ПО- СИГУРНИ, ЧЕ НЯМА ДА ГИ МАНИПУЛИРАТ???
50
3
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
"През следващата седмица методологията, с която трите институции ще сертифицират доставените машини, ще бъде публикувана."На език какъв в това изречение словоредът е?
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От сега се готви да каже след изборите че са манипулирани.Ама ако не е разбрал до сега да му кажа: за е***но дyпe цяр няма. Справка - Тръмп.
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако вземем машините на американците току виж сме избрали Байдън за премиер. :)
47
0
 
15
 
! Отговори
гошко преди 3 години
Експертите не могат да разсеят всички съмнения, че машините могат да се манипулират. Подобно искане освен че е безкрайно нахално, също е и нелогично.Експертите отдавна са заявили, че машинното гласуване МОЖЕ да бъде компрометирано. Експертите не са предложили този метод за гласуване, напротив, отхвърлили са го.Машинното гласуване ни е натресено от Радев и Радевци, следователно РАДЕВ трябва да НИ обясни и защити своите идеи, за които ще се похарчат милиони.
46
2
 
8
 
! Отговори
Номера беше преди 3 години
Радев да направи служебно правителство и ТОЙ да купи машините за да осигури ПРАВИЛНИТЕ хора на власт, обаче сега вече това се обезмисли и започнаха съмненията. Всъщност не че не може да бъде вкаран троянски кон да купува машини и да прави софтуеър обаче не се знае... така че винаги трябва да си оставим пратичка за да твърдим чи има манипулации когато не ни изнася.
45
0
 
14
 
! Отговори
гошко преди 3 години
Радев говори за машинно гласуване, галсуване по поща, от чужбина, по интернет и пр., за да се създаде ситуация на объркване и в последствие да се компрометират изборите по един или друг начин.Явно му е ясно че неговата игра не сработи, неговите патрони (БСП) са в състояние на разпад. Какво му остава освен мръсни игрички и да направи каквото може да омърси и компрометира изборите.Защо не насрочва дата, коетм са му пълномощията, а разтяга локуми по въпроси извън неговите компетенции?
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че машините могат да се манипулират. Точно затова машинно гласуване няма почти никъде в Европа. В Германия дори машините бяха забранени. Само у нас някакви *** настояват за машинно гласуване. Сега обаче разбират, че с или без машини ГЕРБ отново ще спечелят и започнаха да реват, че някой щял да манипулира машините. Докога ще ви траем бе фигуранти, отровени, галеви и други разни смръдливи и нечистоплътни ***?
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 47"Какво иска гнусния фирурант?"Е, как какво? Иска да му дадат още едно мандатче, а хората да го обиииичат.
42
1
 
11
 
! Отговори
НЯМА МЯСТО преди 3 години
ЗА СРЪВНЕНИЕ М/У ПРЕМИЕРА И ФИГУРАНТА ....ДОБРИЯ ПАСТИР ТРЯБВА ДА НАГЛЕГДА КАКВО СТАВА СЪС ДЪРЖАВАТА. ДА ВИДИ НА МЯСТО КАК СТОЯТ НЕЩАТА .....ТАКА СЕ РАБОТИ И УПРАВЛЯВА ПРАВИЛНО. А КАКВО ПРАВИ ФИГУРАНТА.....ДО СЕГА САМО СЕ СТРЕМИ И ПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА БОЙКОТИРА И ОПЛЮВА ВСИЧКО ДОБРО КОЕТО СЕ ПРАВИ . ЕТО ТАКЪВ ФИГУРАНТ СИ ИМАМЕ .....ЕТО РАЗЛИКАТА М/У ДВАМАТА......
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като няма машини- защо няма машини?Като има машини- можело да се манипулират!Какво иска всъщност гнусния фигурант?
40
0
 
9
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
На хора,които броят бюлетини не вярвам,а още повече на софтуер!
39
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Премиера не е фигурант, само обикаля из страната и пълни чекмеджета. Кога работи, като всеки ден се прави на инспектор. Не може човек който нищо не разбира да инспектира. Точно като мутра, наглежда това онова.
38
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Койчо КойчевЗа каква измама на изборите в САЩ говориш?Ако това е атест за надеждността на фирмата, тогава ние проблем нямаме, тъй като в САЩ не беше установена никаква измама, въпреки множеството опити на Тромпета да каже обратното.
37
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранте мой- *** си на село и си вземи мършавите ***:))))))))
36
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До konspyrakСами се закопавате. Никой не ви плюе. Това е народната обич към фигуративния президент:)))))))))))))))))))